Δ.Α.Π.Λ. info@sarpidon-academy.eu

Κρίση και άποψη της

Αναστασίας Λ.  Κωνσταντινίδου

Υπεύθυνης του Εργαστηρίου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος

Τομέας Περιβαλλοντικής Οικονομίας του

Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Πολυτεχνική Σχολή

Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

               AU              E-TE-I                FA-NE-RI-ZO

              Αούτου        την  ετεήν              φανερίζω

               Τούτου       την αλήθεια            φανερώνω

Ο Δίσκος της Φαιστού  και τα Γραμμικά Κείμενα, είναι  τα πνευματικά παιδιά δύο γονέων, αυτού που τα γέννησε και αυτής που τα ανέθρεψε.

Κάπως έτσι νιώθω τη σχέση μου με τα δύο βιβλία του φίλου μου κ.Ι.Θ.Χαμιζίδη μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης, τόσο για την οργάνωση προβολής τους, όσο και για το ερευνητικό τους  μέρος. Αρχής γενομένης της αναζήτησης έμπιστου εκδοτικού οίκου, καθώς είχα κατανοήσει τη σοβαρότητα του περιεχομένου των δύο πονημάτων και την ευθύνη για την επιλογή αυτή. Μετά από συνεννόηση με το Διευθυντή του εκδοτικού οίκου Ινφογνώμων κ. Σάββα Καλεντερίδη τον οποίο  και γνώριζα από τη συνεργασία μας  με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΑΡΝΗΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΡΝΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ  στο π. ΤΕΙ  ΔΜ το 2013, συναντηθήκαμε μαζί του μετά το πέρας της πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας στο κτίριο της Νομαρχίας της Καστοριάς το 2016. Ο κ. Ι.Θ.Χαμιζίδης του έκανε  μια πρώτη παρουσίαση του περιεχομένου των πονημάτων του και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Η χρηματοδότηση μέρους των εκδόσεων από το π. ΤΕΙ ΔΜ, δημιούργησε ή και επέβαλλε μπορώ να πω αντίστοιχα, μεγαλύτερη ευθύνη για την  κατανόηση του περιεχομένου τους και μέχρι του σημείου που αυτό είναι δυνατόν. Γιατί όσο και να προσπαθείς να αγγίξεις το πνεύμα δύο πονημάτων που προήλθαν μετά από τριάντα και πλέον  χρόνια έρευνας και μελέτης δε μπορείς παρά μόνον να το πλησιάζεις και από απόσταση. Τη γνώση  του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού,  δεν την κατακτάς με άλματα,  προχωράς βήμα βήμα, ενώ χρειάζονται θυσίες χρόνων και το επιβεβαιώνουν τα γεγονότα. 

Η διαδικασία της μελέτης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τον ίδιο σεβασμό και την ίδια  ζέση,  έξι χρόνια (6) μετά, καθώς είναι μοναδική η εμπειρία, όταν προσεγγίζω την ουσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τον ορθόν λόγον, την ελληνική γλώσσα και με εργαλείο την ποντιακή διάλεκτο, να κατανοώ με περισσότερη βεβαιότητα τα προγονικά κείμενα. Ο προγονικός λόγος κράτησε άρρηκτα δεμένο το -μίτο της Αριάδνης- στην επικοινωνία του ανθρώπου με το Θείο,  στις – αρχές- και  στους -κανόνες- της αρετής και της δικαιοσύνης χαρακτηριστικά του αρχαίου ελληνικού λόγου, για τον τρόπο του βίου και των ανθρώπινων αξιών, που κομίζει μέχρι σήμερα η ποντιακή διάλεκτος κληροδότημα για κάθε έναν που τη διδάσκεται και την κατανοεί, ώστε να κινείται ταυτόχρονα στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Το γεγονός αυτό άλλωστε μαρτυρά ο υπότιτλος του βιβλίου του  στο Δίσκο της Φαιστού και τον αντιγράφω συνειδητά -ως εικόνα της ίδιας της αλήθειας που κομίζει-.

Στο βιβλίο του -Γραμμικά Κείμενα- που ασυνείδητα μελέτησα και κατά τη διαδικασία  δακτυλογράφησής τους, ανακάλυψα τον πλούτο των προγονικών κειμένων θρησκευτικού, διαδικαστικού, οικονομικού, επαινετικού, αποφθεγματικού, ενημερωτικού, νομοθετικού και ιστορικού περιεχομένου, διάσπαρτα στον ελληνικό χώρο, να  αναδεικνύουν μοναδικό ενδιαφέρον για τους ερευνητές σε όλα τα επιστημονικά πεδία προς όφελος του ανθρώπινου πολιτισμού. Στην εκδήλωση παρουσίασης της – Σφραγίδας των Γιαννιτσών – στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Π.Ε. Κοζάνης που είχα και την ευθύνη οργάνωσής της,  ο προγονικός λόγος μας  αποκαλύπτει  -ιαματικές γνώσεις- που μας καθηλώνουν για την παρατηρητικότητα και την ευφυΐα των προγόνων μας για την  περιγραφή της  εκδήλωση της ασθένειας της ελονοσίας  και τους τρόπους ίασης των ασθενών, ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε, του COVID-19, του SARS-Cov-2  και των επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού,  γνώσεις πολύτιμες για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ). Όπως και η γνώση για ιαματικά βότανα και επικλήσεις γιατρειάς, καθώς παρακαλούν τον Θεό όχι μόνο να τους απαλλάξει από την ασθένεια, αλλά και να τους κάνει μύστες των δικών του μυστηριακών διαδικασιών, να τους μυήσει στα δικά του σημεία επαφής -(Ι.Θ.Χαμιζίδης, ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Επιγραφή Αριθμ.(3) – Ξόρκι για την ασθένεια σεμέν-.

Στο Δίσκο της Φαιστού καταγράφονται πληροφορίες  για την αντιμετώπιση της ηθικής κατάπτωσης της κοινωνίας και κυρίως της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που σε έναν άχρονο χρόνο για την αρετή της ηθικής, οι πληροφορίες αυτές ως αρχές και κανόνες μοιάζουν να έρχονται από το παρελθόν σε κάθε παρόν και για κάθε δυσοίωνο μέλλον, προκειμένου να οδηγήσουν την Ανθρωπότητα στην πρότερη της δυνατότητα, της επαφής της  με το Θείο. Οι κάτοικοι του Λιμναίου οικισμού – γράφουν άρα έχουν πολιτισμό… είναι θρησκευόμενοι αλλά έχουν και θρησκευτικές τελετουργίες και όχι μόνον -. Το μαρτυρούν οι  θρησκευτικές επιγραφές στα ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Αριθμ (20) Η Πινακίδα του Δισπηλιού  σελ. 64 και στην Αρίθμ (25) Μεσσήνης ψαλμοί και αίνοι  -…μια ασβεστολιθική στήλη με μουσικό κείμενο δύο στίχων που βρέθηκε στο Ιεροθυσίο νότια του Ναού του Ασκληπιού και χρονολογείται περίπου τον 1ο αι. π.Χ…..  και αποδίδουν ύμνους προς τον τιμώμενο θεό -. Είναι η συνέχεια της ίδιας ανάγκης για την επαφή με το θείο, που ο χριστιανισμός διατηρεί με τη διδασκαλία του Χριστού -Αγαπάτε Αλλήλους – για να σωθεί η Ανθρωπότητα και κατ’ επέκταση ο πλανήτης.

 Αυτήν ακριβώς την αντίληψη της σχέσης σώματος-ψυχής και πνεύματος με τη φύση , διέσωσε και  διαφύλαξε από τα βάθη της ιστορίας της Ανθρωπότητας ο προγονικός λόγος και αποκωδικοποίησαν, η αρχαία ελληνική γλώσσα, η ποντιακή διάλεκτος/συντακτικό, η μακεδονική γραμματική και έως την έξοδο, η Βυζαντινή Αγιογραφία. Είναι -μίμηση πράξεως- της ενοποίησης των τεσσάρων τεχνολογιών των Βιομηχανικών Επαναστάσεων με αυτήν της γλώσσας και του αξιακού της συστήματος. Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος είναι η ενότητα.  

Η ελληνική γλώσσα είναι το κλειδί που ανοίγει τις ψυχές αλλά και τον εγκέφαλο, όταν αυτός ενισχύεται από τα απαραίτητα συστατικά -Καρπό Α.Α. για αυτούς υποθέτει να βρει ονειρεμένης φάβας,  και παραθέτει επιπλέον όταν φάνε στο γεύμα- και παρακάτω -…. να τη λιώσω και να τη ροδίσω στο ψήσιμο-. Γνώση τεχνολογίας τροφίμων και φυσικά της θρεπτικής αξίας των δημητριακών καθώς αναφέρεται στους εργάτες του νεωρίου….. Ή όπως αποκαλύπτει η -Φαιστεία Κοτάνα-,  -Φθείρει δια του ακούσματος κοινολογώντας έργα και ημέρες…. Ορθώς φθείρει δια του ακούσματος κοινολογώντας έργα και ημέρες….-. Θα μπορούσαμε να  ονομάσουμε την πρώτη ερμηνεία του κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη  στα κείμενα του Δίσκου της Φαιστού ως Κοσμογραφία και τη  συμφωνική ανάγνωση και  το αντίφωνο ως κοσμογονία (πηγή: https://www.zougla.gr/books/article/apo-ton-aristoteli-ston-xoking-mia-filosofiki-sizitisi-me-ton-pavlo-pisano-gia-to-die8nes-best-seller Από τον Αριστοτέλη στον Χόκινγκ: Μια φιλοσοφική συζήτηση με τον Παύλο  Πισσάνο για το διεθνές best seller) εάν μπορώ να κάνω παραλληλισμό. Και η μελέτη των προγονικών κειμένων μόλις τώρα  αρχίζει μετά και την ίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Προγονικού Λόγου σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα του Εργαστηρίου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Τη δυνατότητα της -σωτηρίας της ψυχής- μας και της ψυχής του πλανήτη αντίστοιχα  αναλαμβάνει η ψηφιακή τεχνολογία και η 4η Β.Ε. με την τεχνητή νοημοσύνη για να προχωρήσουμε  και στην 5η Β.Ε.  με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει με τεράστιες ταχύτητες. Εργαλείο των «επαναστάσεων» αυτών η σχέση του ενός (1) και του μηδενός (0). Ο προγονικός λόγος αντιπαραβάλλεται με τα σύμφωνα και τα φωνήεντα  της ελληνικής γλώσσας, γιατί με την ίδια λογική της σύνθεσης των λέξεων στη συμφωνική ανάγνωση των κειμένων, οι γλώσσες προγραμματισμού των υπολογιστών, χρησιμοποιούν το  δυαδικό σύστημα για να μετατρέψουν την πληροφορία σε νοημοσύνη αλλά  και σε  νοητικά μοντέλα τη βάση δεδομένων των οποίων, ανακαλύπτουμε στα προγονικά κείμενα.  Αυτή την υπεροχή του ανθρώπου έναντι των μηχανών η Ανθρωπότητα θα πρέπει πρώτα να την ανακαλύψει στο βάθος του ιστορικού της χρόνου,  για να μπορεί  στη συνέχεια να κατανοεί ποια είναι η πολιτιστική κληρονομιά που  θα διασώσει για να υπερασπιστεί με βεβαιότητα τη μαθηματική ισότητα EQ>=IQ  έναντι της  EQ=IQ  που καταθέσαμε  στη διάλεξή μας στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2019 στο Πανεπιστήμιο Αττικής. 

Ακριβώς  όπως η συμφωνική ανάγνωση βεβαιώνει το αίτιο και αιτιατό, ισχύει η ίδια σχέση  στη μονάδα ή  στην ομάδα λέξεων (προτάσεις)  εξαδικού ή οκταδικού συστήματος, ώστε να διαχωρίζονται  οι  λεπτές έννοιες στις λέξεις,  που διέσωσαν οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς και αποκάλυψαν οι σύγχρονοι μελετητές και ερευνητές της,  για να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Με εργαλεία ταυτόχρονα  με τη φιλοσοφία τα λεξικά των αρχαίων ελλήνων, όπως το ΑΜΜΩΝΙΟΥ-ΛΕΞΙΚΟΝ ΟΜΟΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΛΕΞΕΩΝ Αρχαίο Κείμενο, Εισαγωγή-Επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ, Εκδόσεις ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ    όπου αναφέρονται οι έξι Αρετές και οι έξι Αντιθέσεις του Γραμματικού και Λεξικογράφου Αμμώνιου, το λεξικό που ετοιμάζει να εκδώσει ο κ. Ι.Θ.Χαμιζίδης, ή οι σύγχρονες μελέτες για τη δημιουργία ηλεκτρονικών λεξικών και ανάλογων τεχνολογικών κατασκευών ,  που θα επεξεργάζονται τον προγονικό λόγο  με τα τρία επιπλέον εργαλεία/γράμματα κόπα, σαμπί και δίγαμμα, ανάγοντας τα είκοσι τέσσερα (24)  γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου  σε είκοσι επτά  (27) και όχι μόνον, όπως παραθέτει στο επεξηγηματικό γλωσσάρι για κάποια γράμματα που είναι γραμμένα βουστροφηδόν ο κ.Ι.Θ.Χαμιζίδης,  στο βιβλίο του ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ Επιγραφή Αριθμ. (24) Ιστορική   Επιγραφή της Λήμνου,  είναι ταυτόχρονα και ανάπτυξη της χώρας μας και των δυνατοτήτων της για τη διεπιστημονικότητα σημείο αναφοράς  και για τη διεθνή συνεργασία. Ταυτόχρονα θα αποκωδικοποιηθούν νέες δομές στη γλώσσα, με ότι αυτό μπορεί να  σημαίνει για την ιστορία των γλωσσών. Και η αναφορά είναι ενδεικτική, για την αναζήτηση των πηγών των προγονικών κειμένων και των ερευνητικών εργασιών που θα συνδράμουν στην αποκωδικοποίηση της σχέσης των γραμμάτων, των αριθμών και των εννοιών στην ανθρώπινη σκέψη και στη σχέση τους με τη μουσική. Τα δίκτυα βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο, θα διευρύνουν το πνευματικό κεφάλαιο της Ανθρωπότητας,  όπου και όπως αυτό κατατέθηκε στο βάθος των αιώνων, προς το όφελος και πάλι της αναπτυξιακής της πορείας.

Η αρχή της συνεργασία μας με τον κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη, βρίσκεται χρονικά στο 2014, όπου αναζητώ πληροφορίες για την προσφυγική περίοδο του 1921-22, λόγω της κοινής μας ποντιακής καταγωγής και  μετασχηματίζεται, σε έρευνα του προγονικού λόγου, μέσω της προηγούμενης ιδιότητάς μου της Προϊσταμένης του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του π.ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όταν συνεργάστηκα με τον κ. Γκάρεθ  Όουενς Γλωσσολόγο- Αρχαιολόγο, Συντονιστή του ERASMUS+ στο ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος  κατείχε και τον τίτλο του Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα ERASMUS+. Ο κ. Όουενς, τον Οκτώβριο  του 2014  παρουσίασε ένα αντίγραφο του δίσκου της Φαιστού στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Κοζάνης στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του π. ΤΕΙ ΔΜ. Η συζήτηση και η μελέτη του θέματος για τις ανάγκες της σύνταξης Δελτίου Τύπου πριν και μετά το πέρας της εκδήλωσης και το ενδιαφέρον μου για το μοναδικό εύρημα, με οδήγησαν σε περισσότερη και  κυρίως σε προσεκτικότερη μελέτη του θέματος.

ΚΟΤΟΣ- ΚΟΤΑΝΑ-ΑΤΑΝΑ-ΑΘΑΝΑ  – Δωρική Φωνητική και Ιωνότροπα το ΑΘΑΝΑ -ΑΘΗΝΑ Παλλάδα Παρθένος

Η σχέση αίτιου και αιτιατού στις παραπάνω ιδιότητες της θεάς Αθηνάς  στη Δωρική και Ιωνική φωνητική, ήταν και ο λόγος για το συναπάντημα των εννοιών  της  ποντιακής διαλέκτου με την αρχαία ελληνική γλώσσα και τα ιδεογράμματα- ιερογλυφικά, και  προέκυψε από μια τυχαία συζήτησή μας   με τον κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη στην αναζήτηση της ρίζας της λέξεως κότος, που στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει τον αγαθό εκ Θεού άνθρωπο, τον άδολο.  Η σύνδεση της λέξης αυτής με τη θεά  Αθηνά –Παλλάδα  οδήγησε και καθοδηγεί μέχρι και σήμερα την πορεία μου στην έρευνα των κειμένων αυτών και στο μυστικό τους περιεχόμενο  και αναφέρομαι  και στο Δελφικό Παράγγελμα -ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ-. Οι λέξεις -πάλλονται-  ανάλογα με τη συνειδητότητα του αναγνώστη και τη βαρύτητα που δίνει σε αυτές σύμφωνα  με τον ψυχισμό του, όπως ανάλογα  μοναδικό είναι το νόημά τους  λόγω  των εμπειριών του με το εύρος των κραδασμών τους να εξαρτάται από το επίπεδο αντίληψης του καθενός για την πραγματικότητα ή το matrix, που ζει.

Ο κ. Θεολόγος Αναστ. Σημαιοφόρος στο βιβλίο του ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΘΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ,  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΑΜΑΦΑ ΑΘΗΝΑ 2005, στο κεφάλαιο ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ  ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΗΡΑΚΛΕΟΣ ΘΥΜΙΑΜΑ ΛΙΒΑΝΟΝ, στη  σελίδα 36 γράφει: Θέλω να αναφέρω ότι ο ΚΛΑΔΟΣ που ΠΑΛΛΕΙ, του Ορφικού Ύμνου, έγινε ΡΟΠΑΛΟΝ αγριελιάς στους δώδεκα άθλους. Το νόημα όμως παραμένει Αστρονομικόν, δεδομένου ότι ο πάλλων κλάδος είναι ο παλμός, ο οποίος ως κλειδί = Κλέος δομήσεως, συνέχει τον κόσμο μας. Το ρόπαλον, με κωδικήν αντίληψιν, είναι η ροή του πόλου και προφανώς εκ του Βορείου Πόλου έρχεται ο παλμός, ως είναι διαπιστωμένον από τους ερευνητάς της Αστρονομίας.

Δε θα μπορούσα παρά να αναζητήσω το βαθύτερο νόημα και στο Δελφικό Παράγγελμα από τον κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη γιατί  εισέπραττα  κοροϊδευτικούς χαρακτηρισμούς, επειδή ένιωθα υποχρέωσή μου τη γνώση που κατακτούσα να τη δίνω απλόχερα και χωρίς όρους σε όποιον μου τη ζητούσε. Η  ερμηνεία και η ανάλυση που ακολουθεί δίνει την απάντηση για την αξία της ελληνικής γλώσσας στις αρχές που κομίζει, ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά για κάθε μελετητή  από όποια χώρα και αν προέρχεται.

Παραθέτω το κείμενο κατά λέξη, όπως μου το παρέδωσε ο κ. Ι.Θ.Χαμιζίδης. 

Δελφικό παράγγελμα

ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ

Ερμηνεία: Μαζί ταυτόχρονα με τη θέληση της Παλλάδος Αθηνάς, να ενεργεί και η χείρα σου.

ΣΥΜΦΩΝΙΚΟΝ

Σ – Ν – Θ – Ν – Κ – Χ – Ρ – Κ – Ν

Σώφρων Νεμέτωρ Θεραπεύω Νωλεμές, Κοτάναο Χάριν Ρεκτήρος Κάρπωσιν Νομοστί.

Υγειής στο νου και απονέμων τα δίκαια επιμελούμαι αδιαλείπτως, στης αγνής Παλλάδος Αθηνάς την εύνοια εργαζόμενος, απολαμβάνω τα κατά τον θείον αυτής Νόμον.

ΑΝΤΙΦΩΝΟΝ

Ν – Κ – Ρ – Χ – Κ – Ν – Θ – Ν – Σ

Νέμομαι Κοτάναο Ρύτορι Χάϊος Κραταιός Νημερτεία Θαλλίον Νεόφυτον Σχηματίζομαι.

Μοιράζομαι μετ’ άλλων της αγνής Παλλάδος Αθηνάς την προστασία, έχων την ευλογία της Θεάς, ισχυρός, αληθινός, ως μικρός βλαστός ελαίας μόλις φυτευθείς, λαμβάνω μορφήν ως ιερόν δένδρον.

Γλωσσολογική υποστήριξη

Σώφρων, ερμην. ο υγειής στο νου, ο συνετός.

Νεμέτωρ, ερμην. ο απονέμων τα δίκαια, ο εκδικητής Ζεύς.

Θεραπεύω, ερμην. φροντίζω, επιμελούμαι, περιποιούμαι, λατρεύω.

Νωλεμές, επίρρ. Ερμην. αδιαλείπτως, άνευ διακοπής.

Κοτάνα, τίτλος τιμής της θεάς Αθηνάς, Αγνή Παλλάς Αθηνά.

Χάρις,  ερμην. επί ενεργούντος εύνοια, ευμένεια, αγαθή διάθεση, καλοσύνη.

Ρεκτήρ, ερμην. ο πράττων, ο εργαζόμενος, μετά γενικής ο εργαζόμενος εις τι πράγμα.

Κάρπωσις, ερμην. το καρπούσθαι τι, η απόλαυσις, η ωφέλεια.

Νομοστί, επίρρ. εκ του Νόμος, ερμην. κατά Νόμον.

Νέμομαι, ερμην. μοιράζομαι μετ’ άλλων.

Ρύτωρ, ερμην. ο λυτρωτής, ο προστάτης, ο σωτήρ, ο φύλαξ.

Χάϊος, ο έχων ευλογίαν Θεού, ο γνήσιος, ο αγνός.

Κραταιός, ερμην. ο δυνατός, ο ισχυρός.

Νημέρτεια, ερμην. η βεβαιότητα, η αλήθεια.

Θαλλίον, ερμην. μικρός βλαστός ελαίας ή φοίνικος, υποκοριστικό του θαλλός.

Νοέφυτος, ερμην. ο νεωστί φυτευθείς, μτφ. ο νεωστί γενόμενος λάτρης θρησκείας.

Σχηματίζομαι, ερμην. λαμβάνω μορφήν, παίρνω σχήμα διάπλασης.

Ο πυρήνας της πραγματικότητας αυτής που βιώνω με την ελληνική γλώσσα, έχει καταγραφεί ως βιωματική εμπειρία από το παρελθόν και μέσω του παρόντος ήχου της (ελληνικός διαλογισμός), μετουσιώνεται και μετατρέπεται σε Επαφή με τον Ενιαυτό. Την αλήθεια αυτή κατέγραψα πριν διαβάσω την ερμηνεία του Δίσκου της Φαιστού από τον κ.Ι.Θ.Χαμιζίδη σε μια συνάρτηση  με την επωνυμία Π-ΙΜΑ. ΕU όπου το Άλφα και το Έψιλον έχουν δύο τιμές :

Α=Άνθρωπος/Αυτοσεβασμός

Α= ΠUM =  E    = Εαυτός/Ειρήνη

          Ι

Η σχέσης του ανθρώπου με τον εαυτό του και  η ισορροπία του  στην ενέργεια του ρήματος  πιστεύω (στον Εαυτό μου), προκειμένου να πραγματωθεί το  -καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του- με τον Θεό Δημιουργό του ως μονάδα ή  ομάδα ως κοινωνία (δεκάδα, εκατοντάδα, χιλιάδα ανθρώπων-κράτη), του  δίνει τη δυνατότητα της ένωσης (συμφιλίωσης) του Παρελθόντος του με το Μέλλον ( ατομικό/συλλογικό) δια μέσω της ταπεινότητάς του ( τα ιώτα, τα εγώ, τα όντα) για να μετασχηματίσει το Εγώ σε Εαυτό/Ειρήνη με το σύμπαν  για να μπορέσει  να  ενωθεί με το Θείο, ιδιότητα  που κατείχε και απώλεσε  ό άνθρωπος, όπως ερμηνεύει τον όρο  χάϊος ο κ. Ι.Θ.Χαμιζίδης στο  Δελφικό Παράγγελμα και μπορεί να την  ξανααποκτήσει. Μήπως και ο κατ’ αρχήν οικονομικός αποκλεισμός της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές μετά την κρίση του 2010 και στη συνέχεια ο υποχρεωτικός εγκλεισμός της όπως και  όλου του πλανήτη λόγω covid-19  αποτέλεσε το στάδιο της ταπείνωσης για να επιστρέψει στις αρχές και της αξίες που καταγράφει ο Δίσκος για την επιστροφή στις αρχές και τους κανόνες  του χρηστού ηγήτορα; Μήπως; 

Αυτή η ενέργεια -η ευ του χι συνάντηση- του ανθρώπου με το Θείο εξαρτάται από την ελευθερία της  ψυχής του και από την απεξάρτησή του από την ύλη. Η συνάρτηση αυτή παρουσιάστηκε στην  εισήγηση μας  σε συνεργασία με την Κοινωνιολόγο, Ψυχοδραματίστρια  κ. Ελένη Παπαχριστοδούλου και τη φοιτήτρια Φ.Ψ.Π. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Μαρίκα Σιδέρη με τίτλο -Η ατομική και συλλογική ταυτότητα του ανθρώπου από το παρελθόν στο μέλλον διαμέσου της βιωματικής γνώσης της επιστήμης και της τέχνης, ως εργαλείο για την κατανόηση και αποδοχή της πραγματικότητας-, στο Συνέδριο της  ΜΟΔΙΠ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ με θέμα  Στρατηγικό Όραμα των Ελληνικών ΑΕΙ μετά το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ, στις 7-8 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Με την αντίληψη αυτή ως εμπειρία αυτογνωσίας,  η ζωή  ήταν, είναι  και θα είναι πάντα ένας διαχρονικός σταυρός, όπου ο καθένας μας επιζητά να γίνει  (χριστός) χρήσιμος για τον εαυτό του, την κοινωνία και τον τόπο του.Γι’ αυτό και μετά την Γέννηση του Χριστού, περιμένουμε να γιορτάσουμε την Ανάστασή Του.

Στην πρώτη ανάγνωση της Β’ πλευράς του Δίσκου, έχουμε μια προσευχή, ενώ στη συμφωνική ανάγνωση του Δίσκου,  -ο ερχομός του Χριστού ηγήτορα-, είναι ένας χρησμός, που  θα πραγματοποιηθεί μόνον, όταν ισχύσουν οι αρχές και οι κανόνες που θέτει ο Δίσκος  και  την ανάγνωση των ιερογλυφικών του  θα πρέπει να μελετήσουμε εκ νέου σε συνάρτηση με τον χάρτη του ηλιακού συστήματος/με την αποκωδικοποίηση της  Θόλου της Επιδαύρου που όχι τυχαία, νομίζω οι διοργανωτές του 9ου Διεθνούς FORUM HUMANITAS  προγραμμάτισαν  την εισήγησή του κ. Ι.Θ. Χαμιζίδη  πριν από εκείνη της αειμνήστου Αλτάνης Παλιογιάννη με τίτλο « Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ (πηγή https://heptapolis.com/el/9o-diethnes-forum-humanitas σελ.117) Χρησιμοποιώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό, θεωρώ  ότι η συνάντησή μου με τον κ.Ι.Θ. Χαμιζίδη κάθε άλλο παρά θολή ήταν. Αντιθέτως  θα έλεγα, ότι ήταν προκαθορισμένη σε έναν παρελθοντικό χρόνο για να έχουμε τη χαρά και την τιμή μέσω της ποντιακής διαλέκτου   να  αναδείξουμε τον προγονικό λόγο, ως εφαλτήριο για τη Νεολαία  μας, για να μπορέσει να  εμψυχωθεί και να κάνει το πρώτο  στέρεο βήμα  που θα την οδηγήσει στην αυτογνωσία της  και στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας κοινότητας  στη νέα χιλιετία. Η αναζήτηση του παρελθόντος της γλώσσας βρίσκεται καταγεγραμμένη   σε πολλά άλλα -μνημεία λόγου- και αναφέρω το βιβλίο του  Η.Ν. Τσατσόμοιρου  ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΝΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ-Από τον έλλοπα θηρευτή μέχρι την Εποχή του Διός- Η αποκωδικοποίηση του Ελληνικού Αλφαβήτου, Εκδόσεις ΔΑΥΛΟΣ, 2004 , που βεβαιώνουν τη βάση της αποκωδικοποίησης του κ. Ι.Θ. Χαμιζίδη ιδιαίτερα στην 3η και 4η ερμηνεία του με το συμφωνικό/αντίφωνο που εκτός από το Δίσκο της Φαιστού, ερμηνεύει κατά τον ίδιο τρόπο και άλλα κείμενα, αναδεικνύοντας την άγνωστη πλευρά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ικανής σε εύρος να διαχειριστεί τη λεπτότητα και την  πολυπλοκότητα της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά αυτά τα θέματα θα τα χειριστούν οι ειδικοί.

Το βέβαιο είναι, ότι η νέα γενιά  θα πρέπει να μελετήσει τα κείμενα αυτά, να εκπαιδευτεί στην ανάγνωση και στην αποκωδικοποίησή τους  για να παρακινηθεί και να δημιουργήσει το μέλλον που επιβάλει η μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά ως -Επανάσταση της Ανθρώπινης Σκέψης-  με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον αντί  της ύλης. Αυτό το μοντέλο της συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση  έχει κωδικοποιήσει ο προγονικός λόγος καταγράφοντας σαν  -κριτήρια-  τη γνώση της φυσικής διατροφής,  καθώς αναφέρεται στην τεχνική της μαγειρικής των δημητριακών (φάβα) να τη ροδίσω στο ψήσιμο, αλλά και της συμπεριφοράς της  μέλισσας και κυρίως της καταγραφής της λειτουργίας του εγκεφάλου των Μινωιτών,  που χρησιμοποιούσε νοητικά σχήματα παρομοιώσεων -ως εργαζόμενη μέλισσα-  ή μίμηση πράξεως ως μοντέλο συμπεριφοράς. Σε έναν ήδη διαμορφωμένο νου που αντιλαμβάνεται και επιδιώκει την αλήθεια και την δημοκρατία ως σύστημα αξιών , καταγράφεται ο Ερχομός του Χριστού Ηγήτορα, ο Έγκριτος (Ε) που υπήρξε  και μπορεί να υπάρξει και στο μέλλον. Στην Β’ πλευρά του Δίσκου, -Φαιστεία κοτάνα, υμνώ σε-, με μια τρίτη ανάγνωση  περιγράφεται  η ΨΥΧΗ με το συμβολισμό του εξαγώνου, που προκύπτει από  την ίδια  φράση. Κατανοείται  πέραν της τεχνολογίας τροφίμων η κατασκευή της κυψέλης  (εξαγώνου), την ίδια έννοια άλλωστε δεν χρησιμοποιούμε και για τις κυψέλες των πνευμόνων μας; Η ψυχή μας έρχεται και φεύγει με την πρώτη και τελευταία μας αναπνοή. Και σύμφωνα με μια  ποντιακή έκφραση , για να περιγράψουμε τη δυσκολία  που αντιμετωπίσαμε μετά το πέρας της διαχείρισης ενός ακραίου γεγονότος λέμε : εξ-έβεν η ψύ μ’ …..και ο νοών νοείτω.

Το ερευνητικό έργο  στήριξαν…..

Η πρώτη Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ιδρύτρια του ευρωπαϊκού προγράμματος  ERASMUS,  ήταν από τους πρώτους των πρώτων,  που έλαβαν τα βιβλία του κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη καθώς με τη δική της καθοδήγηση και την άδεια του κ. Γκάρεθ  Όουενς,  παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το περιεχόμενό τους στις εκδηλώσεις της Μαθητιάδας Δυτικής Μακεδονίας τον Απρίλιο του 2016. Ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική ήταν η συμπαράσταση του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, Πρωτοσύγκελου στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης,  στην αγωνιώδη αναζήτησή μας για την επιστημονική τεκμηρίωση του έργου του  κ. Ι.Θ. Χαμιζίδη. Στο βιογραφικό του, στο εξώφυλλο του βιβλίου του ΣΤΟ ΦΡΕΑΡ  ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ- Συνάντηση Γρηγορίου Παλαμά και Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη διαβάζουμε ότι γράφει και μεταφράζει επίσης ποίηση- κυρίως χαϊκού-ερασιτεχνικά.

Η  δημόσια ανάγνωση των κειμένων, η κατάθεση για πρώτη φορά  του ήχου του  προγονικού λόγου με τη μουσική που ο  ίδιος έγραψε -αν και όπως έχει δηλώσει δε γνωρίζει μουσική, αλλά άλλες μεθόδους δημιουργίας- αναμεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο όπως και η ερμηνεία του στους Μαθητές, στους Δασκάλους και στους Καθηγητές της Α/Θμιας και  Β/Θμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας  και σε όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της -Μαθητιάδας- μίμηση πράξεως των Ολυμπιακών Αγώνων στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης. Την παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης,  του Μουσικού Σχήματος Ποντιακής Λύρας του κ. Νίκου Κοτταρίδη, Ποντιακών Σωματείων της περιοχής και του Χορευτικού Συγκροτήματος του Συλλόγου Κρητών Ν.Κοζάνης, Η Μεγαλόνησος. Το κείμενο, ο ήχος και η κίνηση των δύο παραδοσιακών πολιτισμών Ποντιακών και Κρητικών  ενώθηκε  και έγινε  Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ μπροστά στο κοινό της Δυτικής Μακεδονίας που παραβρέθηκε στην τελετή λήξης για να παραδώσουν  -τη Δάδα του Προγονικού Λόγου- στην αντιπροσωπεία της Μαθητιάδας της Πρώτης Σερρών, από όπου και  είχε γίνει η έναρξη,   ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2016. Για να συνεχίσει τις εκδηλώσεις αθλητισμού και πολιτισμού μετά από την περιοδεία στην Δυτική Μακεδονία, με το ίδιο φως της γνώσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας στο Δήμο Αμφίπολης , στην Πρώτη Σερρών.

Αυτός ο αγώνας να ακουστεί ο προγονικός ήχος της ελληνικής γλώσσας στην Ελλάδα και στη Διασπορά, η ρίζα της οποίας και οι αξίες της κωδικοποιούνται με μυστικό τρόπο στα προγονικά κείμενα, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα: ο καθείς εφ’ ώ ετάχθη. Και ανεξάρτητα με την απαγόρευση του DVD που εκδόθηκε ταυτόχρονα με τα βιβλία του κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη,  έχουν διασωθεί οι ήχοι του κραδασμού της ψυχής: από τη γυναίκα ιέρεια, μηχανικό ή από την κοπέλα που τραγουδάει και παίζει αυλό. Λεπτές κινήσεις σώματος και ψυχής που τη μετατρέπουν αυτόματα  από  ποιήτρια και μουσικό, σε γυναίκα ικανή για θέση ηγετική. 

Σε εκείνη τη εμπειρία που βιώσαμε οι πενήντα (50) σε αριθμό που συμμετείχαμε σε όλη εκείνη την παραγωγή χορού, μουσικής και τραγουδιών σε επιλεγμένα συμβολικά μέρη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης με την ευγενική χορηγία του κ. Χάρη Αλεξιάδη, ανακαλύψαμε  την άρρηκτη σχέση μεταξύ αίτιου –αιτιατού σχέση, που διασώζει η ποντιακή διάλεκτος  -πιστή θυγατέρα του προγονικού λόγου- και εκφράζεται με το χορό ως ερμηνευτική κίνηση της σχέσης του ανθρώπου με τον Εαυτό του  στο τραγούδι και στην παραδοσιακή  μουσική  ποντιακή και κρητική πάνω στον ίδιο μουσικό τόνο. Η δυσκολία στη μουσική έκφραση κατά τη διάρκεια της εγγραφής στο studio που ένιωθε ο τραγουδιστής του Δίσκου κ. Τάσος Παρχαρίδης στη λέξη ριουγιεί που σημαίνει αισθάνομαι ρίγος είναι ενδεικτική.  Μια μόνο μικρή αναφορά θα κάνω και  για το πείραμα της απόδοσης των πρώτων στίχων του Ερωτόκριτου στην ποντιακή διάλεκτο που έκανε ο κ. Ι.Θ.Χαμιζίδης, πολύ πρόχειρα,  στο περιθώριο των γυρισμάτων στο Ιδαίον Άντρο με τους μουσικούς και τους χορευτές που ανακάλυπταν σιγά -σιγά βιωματικά τη σχέση αυτή, αλλά  όπως  έμαθα μετά από καιρό, κάποιοι (ορθώς) ανήγαγαν σε διδακτορική διατριβή.  

Προώθηση των βιβλίων στην Ελλάδα και τον κόσμο….

Η προώθηση των πρώτων εκδόσεων των βιβλίων του, μέσω του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του π. ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στη  θρησκευτική, πολιτική, πνευματική, πολιτιστική ηγεσία της  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της χώρας μας και της Ελληνικής Διασποράς, πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την εκδήλωση προβολής τους στις 12-13 Νοεμβρίου 2016, που διοργανώσαμε στο  Πνευματικό Διήμερο Πολιτισμού υπό την αιγίδα του ΤΕΙ ΔΜ με τη συνεργασία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης και ήταν άμεση. Τα δύο βιβλία Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ και ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, κατατέθηκαν αρχικά ως προϊόντα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Μαρία-Αικατερίνη Τζιτζικώστα  μαζί με το ΨΗΦΙΣΜΑ που υπέγραψαν εκ μέρους των μελών των δύο συνδιοργανωτών Φορέων του ΤΕΙ ΔΜ και του  Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών οι κ.κ. Νικόλαος Ασημόπουλος  και Πολυνείκης Αγγέλης, για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης.

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και με την ιδιότητα του Επίτιμου Διδάκτορα του π. ΤΕΙ ΔΜ, ήταν από τους πρώτους που ενημερώθηκαν για το επιστημονικό έργο του κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη, καθώς δύο διπλά  αντίτυπα των βιβλίων του  στάλθηκαν για τη Βιβλιοθήκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου  και τη  Βιβλιοθήκη της Θεολογικής  Σχολής της Χάλκης. Επίσης με αφορμή την επίσκεψή του στην πατρίδα του στα Γρεβενά, τα βιβλία δόθηκαν και στον Επίτιμο Διδάκτορα του π.ΤΕΙ Δ.Μ. κύριο Αθανάσιο Οικονόμου  Senior Scientist  στο Εργαστήριο Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Ινστιτούτου Enrico Fermi  του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ενώ ανάλογη ήταν και η αποστολή αντιτύπων στον Επίτιμο Διδάκτορα του π. ΤΕΙ ΔΜ Μητροπολίτη Μεξικού και Έξαρχο Κεντρώας Αμερικής και Νήσων Καραϊβικής κ.κ. Αθηναγόρα. Τα βιβλία δόθηκαν και στο συνθέτη κύριο Σταύρο Ξαρχάκο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της απονομής του τίτλου του Επίτιμο Διδάκτορα του π.ΤΕΙ ΔΜ στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Αγίων Τριών Ιεραρχών το 2018. Από τους πρώτους παραλήπτες μετά την έκδοσή τους αξιοποιώντας  τις οικογενειακές μου σχέσεις, τα αντίγραφα παρέλαβαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καμερούν κ.κ. Γρηγόριος και ο μετέπειτα Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δράση μας για την ενημέρωση της Διασποράς με την αποστολή αντιτύπων στην Πρόεδρο του  International Hellenic Association (I.H.A.) κ. Νίνα Γκατζούλη και στην Ελληνική Διασπορά της Αυστραλίας με τη βοήθεια του σ.ε.α. κ. Νικολάου Καρατουλιώτη. Το έργο του κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη  προβάλλονταν αξιοποιώντας τις εξ’ αντικειμένου συνεργασίες του π. ΤΕΙ Δ.Μ και των ΜΜΕ ιδιαίτερα σε εκείνα που αφορούσαν στον ελληνικό πολιτισμό, όπως την αποστολή Δελτίων Τύπου στον κ. Γιώργο Λεκάκη από το  ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, στον δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Ευτυχίδη από τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ για να προβληθεί το έργο του στα Κέντρα Ελληνικού Πολιτισμού ανά τον κόσμο, ή με την οργάνωση συνέντευξης στην εκπομπή ποντιακού πολιτισμού του ραδιοφωνικού σταθμού ΠΟΝΤΟΣ ΛΕΛΕΒΩ ΣΕ της Θεσσαλονίκης με τον καθηγητή, ποιητή και χορευτή κ. Νικόλαο Παλασίδη. Βιβλία του επίσης προωθήθηκαν και σε στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ και όχι μόνον, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα βιβλία στάλθηκαν σε ψηφιακή μορφή.

Αξίζει να αναφερθεί η αποστολή είκοσι τεσσάρων (24)  αντιτύπων των βιβλίων  για τους κινέζους φοιτητές  και την καθηγήτριά τους, που φοιτούσαν στο πρόγραμμα Προπτυχιακές Σπουδές φοιτητών του Beijing Foreign Student University  της Φιλοσοφικής Σχολής  του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2018. Τα βιβλία στάλθηκαν στην υπεύθυνη του προγράμματος κ. Αναστασία Χριστοπούλου και στην Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Ελένη Καραμαλέγκου.  Αφορμή της αποστολής ήταν η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας του π.ΤΕΙ Δυτικής  Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου.

Η αξιοποίηση επίσης των σχέσεων του π. ΤΕΙΔ Μ με το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης οδήγησε στην προώθηση είκοσι (20) αντιτύπων για να σταλούν σε αντίστοιχους φορείς έρευνας και πολιτισμού στις χώρες της π. Σοβιετικής Ένωσης Κέντρα Ποντιακού Ελληνισμού, όπως αντίτυπα στάλθηκαν στα μέλη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ, με αφορμή τη συμμετοχή μου στις εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ για το Αρχείο Μαύρης Θάλασσας  και τα εγκαίνια της έδρας επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών  που ιδρύθηκε το Μάιο του 2017 στο Τμήμα Ιστορίας -Αρχαιολογίας  του ΑΠΘ με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος  ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επίσης αντίτυπα στάλθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στον Καθηγητή  κ. Ηλία Πετρόπουλο και στον καθηγητή του π. ΠΔΜ κ.Θεόδωρο Πελαγίδη οι οποίοι στήριξαν εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης  με τίτλο ΑΡΝΗΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΡΝΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ; συμμετέχοντας με εισηγήσεις στους -Κύκλους συζητήσεων για τον Ποντιακό Πολιτισμό- το 2012. Στον Βιολόγο Καθηγητή του ΑΠΘ  κ. Θωμά Σαββίδη εισηγητή στις εκδηλώσεις του Πνευματικού Διημέρου Πολιτισμού για την παρουσίαση των δύο βιβλίων του κ.Ι.Θ.Χαμιζίδη το 2016, και με την ιδιότητα του Μέλους της Επιτροπής Καθολικής Ποντιακής Ενότητας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία μέσω του Εργαστηρίου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος με τον Δρ. Κοινωνιολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς και π.Μέλους της Δ.Ε. του ΠΔΜ κ.Θεόδωρο Κωνσταντινίδη  εισηγητή  στην επιστημονική τεκμηρίωση των έργων του κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη στο Πνευματικό Διήμερο Πολιτισμού, ο οποίος και μεταφράζει στην ποντιακή διάλεκτο τις ραψωδίες της Ιλιάδας  Α,Ι,Ω, με τη συνεργασία της κ. Βασιλικής Βόντσα Δ/ντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης στην επιστημονική τεκμηρίωση,  ενώ  ο κ. Ι.Θ. Χαμιζίδης θα ενορχηστρώσει τα κείμενα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ενορχήστρωσε και άλλα κείμενα προγονικού λόγου και ύμνους. Μια πολιτισμική καινοτομία που στόχο έχει να προβάλλει σε όλο τον κόσμο -στο πλαίσιο της συμμετοχής  εύχομαι του Εργαστηρίου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και της Διεθνούς Ακαδημίας Προγονικού Λόγου στις εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021» -την άρρηκτη σχέση της ποντιακής διαλέκτου και με τα έπη του Ομήρου. Βιβλία είχαν επίσης σταλεί δια χειρός του  πολιτισμολόγου κ. Ιωάννη Τσουχλαράκη εισηγητή του Πνευματικού Διημέρου Πολιτισμού στην τ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου και  σε στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, που ο ίδιος γνώριζε την επιστημονική τους σχέση με την γλώσσα.

Βιβλία παρέλαβαν και διακεκριμένοι επισκέπτες και  προσωπικότητες,  όπως ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνική Διαχείριση Υδρογονανθράκων Α.Ε. κ. Ιωάννης Μπασιάς με καταγωγή από τα Σέρβια  Κοζάνης, ο οποίος συμμετείχε ως εισηγητής στις εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου REH 2019 Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων, που έγινε 22-23 Μαρτίου 2019 στο π. ΤΕΙ Δ.Μ. σε συνδιοργάνωση με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, το Εργαστήριο  Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του π. Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης του π. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος  και του Ελληνο-ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του π. ΤΕΙ ΔΜ  και στη συνέχεια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη με τον πρώην Πρόξενο κ. Phillipe Ray και τη νυν ηγεσία του δια μέσω της γλωσσολόγου κ. Μαριάνθης Πάσχου Υπεύθυνης Πολιτιστικών, οδήγησε στην εκ νέου πρόταση συνεργασίας   με τον κ. Ι.Θ. Χαμιζίδη για την επίσημη  μετάφραση της Πινακίδας του Γκλοζέλ στα Γαλλικά και την προβολή της στα Γαλλικά και στα Γαλλόφωνα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου.

Η προώθηση του μοναδικού επιστημονικού έργου γινόταν με κάθε αφορμή και ευκαιρία συνεργασίας με ανθρώπους και εκπροσώπους φορέων της ελληνικής γλώσσας και του  ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα και στη Ευρώπη  όπως στον π. Ευρωβουλευτή κ. Επαμεινώνδα Μαριά με αφορμή τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα του χωριού Πύργων Εορδαίας το 2018, στον κ. Δαμιανό Βασιλειάδη Μέλος της Επιτροπής Αποκατάστασης Γερμανικών Αποζημιώσεων, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και σε Έλληνες ερευνητές στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ή σε ερευνητικά εργαστήρια, όπως το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ή σε ιδιώτες με κοινό ενδιαφέρον.

Ανάλογη ήταν και η προβολή του έργου  με την οργάνωση ή τη  στήριξή του σε εκδηλώσεις  όπως : το Πανελλήνιο Συνέδριο Παγκρήτιας Ένωσης το 2017 που συμμετείχε με δύο εισηγήσεις : Κείμενα Γραμμικής Α΄ και Β’ γραφής της Μινωικής Κρήτης, -Ο Δίσκος της Φαιστού- Ανάγνωση, ερμηνεία και ενορχήστρωση-, στο 9ο Διεθνές Forum HUMANITAS 18-19 Νοεμβρίου 2018 με θέμα Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με τίτλο εισήγησης Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ και τη στήριξη του π.  ΤΕΙ. ΔΜ, μέχρι την οργάνωση της ομιλίας του για τη Σφραγίδα των Γιαννιτσών, στο Ιστορικό Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης, που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2020.

Από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι πρότινος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Εργαστηρίου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Τομέας Περιβαλλοντικής Οικονομίας, του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνεργασία που θα συνεχιστεί με το θεσμικό του πλέον ρόλο του Διευθυντή της Διεθνούς Ακαδημίας Προγονικού Λόγου καθώς  ο αγώνας για την προβολή του προγονικού λόγου συνεχίζεται στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο με στόχο την κατανόηση του ενδιαφέροντος των κειμένων για την Ιστορία των Επιστημών εν μέσω δημιουργίας  διεπιστημονικών ερευνητικών  πεδίων.

Η συμμετοχή μας ως εισηγητές, στις εργασίες του  3ου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου- Έδρα Unesco Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και το Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ και τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, με τίτλο: Τελχίνων ήθη-Δια της ψηφιοποίησης ανάδειξη των προγονικών κειμένων-,  που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2019 προκάλεσε την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου για τη συμμετοχή μας στο Διεθνές Δίκτυο Εργαστηρίων των ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 Η πρόταση αυτή  πλέον τίθεται σε νέα δεδομένα  καθώς ο στόχος είναι να  διαμορφωθεί ένα δίκτυο Ερευνητικών Εργαστηρίων με επιστήμονες/ Υπεύθυνους Εργαστηρίων ΑΕΙ  της Ελλάδας και του Εξωτερικού, για την δίκαιη μετάβαση και επιστροφή  του πνευματικού κεφαλαίου της χώρας και αναίμακτη  χάριν της τεχνολογίας στην πατρίδα. Το δίκτυο αυτό θα επιδιώξει την ανάδειξη της Πολιτιστικής  μας Κληρονομιάς αξιοποιώντας εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα αναδείξουν τον Ανθρώπινο πολιτισμό, ως υπεραξία για την παγκόσμια ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ευφυΐα και η ανθεκτικότητα των προγόνων μας καταγράφεται στα κείμενα το προγονικού λόγου που μπορούν να δώσουν  γνώσεις για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Αξίζει να αναφερθώ στην εισήγηση του  κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη για τη συμμετοχή στις εργασίες του Συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας -SAFEKOZANI2018- στον τομέα Πολιτική  Προστασία και Πολιτισμός, που λόγω έλλειψης συμμετοχής εισηγητών δεν εντάχθηκε το επιστημονικό αυτό πεδίο στο εν λόγω συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του π. ΤΕΙ ΔΜ, του π. ΠΔΜ και άλλων φορέων. Γεγονός όμως είναι ότι ο τομέας αυτός εντάχθηκε σε επόμενα θεματικά Συνέδρια.

 Το Νοέμβριο του 2019, έγινε πρόταση συνεργασίας του Εργαστηρίου με την Δρ. Σωτηρία Τριαντάρη, Πρόεδρο του Επισπεύδοντος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του ΠΔΜ  στο πλαίσιο του  Προγράμματος  Μεταπτυχιακών Σπουδών, Γλώσσα (φυσική) Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οργανόγραμμα του οποίου  συμπεριλαμβάνει το μάθημα -Προγονικός Λόγος- με τη συνεργασία του Ομότιμου Καθηγητή του π. ΤΕΙ του Τμήματος Λογιστικής κ. Δημήτριο Μαυρίδη στη Θεωρία και τον κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη στο  Εργαστήριο.   Μετά και την έγκριση του νέου εσωτερικού κανονισμού του ΠΔΜ η συνεργασία του  ως ‘Εντεταλμένου Διδασκαλίας’  σύμφωνα με το άρθρο 1 του κεφαλαίου 8 του Εσωτερικού Κανονισμού του ΠΔΜ, είναι δυνατή. Το Π.Μ.Σ. δεν έχει λειτουργήσει ακόμη.

Σήμερα  μετά και την ίδρυση της Διεθνούς Ακαδημίας Προγονικού Λόγου το έργο του θα αξιολογηθεί και θα διερευνηθεί πλέον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ιδιαίτερα τώρα  η μελέτη προγονικών κειμένων, είναι αναγκαία, καθώς  αναδεικνύεται η διαχρονική ευφυΐα του ανθρώπου και η ικανότητα επιβίωσής του σε κάθε κλιματική αλλαγή, στοιχεία απαραίτητα για την ψυχοκοινωνική εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου, που καλείται να αντιμετωπίσει και να προσαρμοστεί στη διαχείριση της αλλαγής την οποία επιφέρουν τα δεδομένα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Παρατίθενται  τα παρακάτω ερευνητικά πεδία που κατατέθηκαν προ ετών στο Δήμο Κοζάνης για χρηματοδότηση:

1. Η ιστορική σημασία και αξία  των κειμένων· δι’ αυτών το μύθο μετατρέπουμε σε καταγεγραμμένη πλέον ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια. Κατανοούμε το γνωστικό επίπεδο των Ετεοκρητών στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες. Ήδη υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση πινακίδα που μελετάται – μαθηματικός τύπος φυσικής διεργασίας βαλλιστικής.

2. Εστίαση στην  κατάταξη και ιεράρχηση ρόλων μέσα από τη νόμιμη συζυγία και στους εξ αυτής κανόνες οικογενειακού δικαίου.

3. Η σύνταξη αλφαβηταρίων και πινάκων που να περιέχουν συνολικά όλη την εξέλιξη της γραφής από τα ιδεογράμματα μέχρι τη γραφή των Ελληνιστικών χρόνων, σε όλο τον αρχαιοελληνικό χώρο (Μέση Ανατολή, Λεκάνη της Μεσογείου και Ευρώπη) με Ελληνική φωνητική· σήμερα υπάρχουν μεμονωμένες και αποσπασματικές καταγραφές, κυρίως ξενόγλωσσες.

4. Η καταγραφή της γνώσης περί διατροφής στα προγονικά κείμενα και η σημασία αυτής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του ανθρώπινου οργανισμού.

5. Η προσευχή μετά χορού και μουσικής, ως τρόπος αυτοΐασης ψυχικών παθήσεων και όχι μόνον. Ο  των συμφώνων κραδασμός δια των συχνοτήτων της μελωδίας και η επίδραση τους στην εγρήγορση του νου.

6. Ο Δίσκος της Φαιστού ως μάρτυρας κώδικα γενετικής και  η συμφωνική του ανάγνωση (πολλαπλή έρευνα επ’ αυτού).

Η ανακάλυψη αγαλματιδίων κοντά στον χώρο του Δίσκου της Φαιστού που αναπαριστούν την ερωτική σχέση ανδρός –γυναικός, τον άνδρα δίπλα σε έγκυο γυναίκα, το νεογέννητο και την τροφό ( πηγή: Φωτογραφικό αρχείο που μου παρουσίασε ο κ. Γκάρεθ Όουενς) δημιουργούν ερωτηματικά (εργασίας) για την καταγραφή πληροφοριών και τη σχέση του Δίσκου   με το γενετικό κώδικα.

Σύμφωνα με την  αναφορά του Νάνου Βαλαωρίτη: «Παρατηρεί ότι στη ραψωδία Α κυριαρχούν λέξεις και έννοιες που αρχίζουν από το γράμμα άλφα, στη ραψωδία Β λέξεις και έννοιες που αρχίζουν από το γράμμα βήτα και ούτω καθεξής. Η ακροφωνία όμως δεν είναι τόσο απλοϊκή, αφού υπάρχει και αντίστροφη ακροφωνία με αντίθετα ζεύγη γραμμάτων και ραψωδιών, που προκύπτουν εάν κανείς γράψει τα 24 γράμματα του ιωνικού αλφαβήτου βουστροφηδόν σε δύο σειρές: το Α με το Ω, το Β με το Ψ, το Γ με το Χ, το Δ με το Φ, το Ε με το Υ, το Ζ με το Τ, το Η με το Σ, το Θ με το Ρ, το Ι με το Π, το Κ με το Ο, το Λ με το Ξ και το Μ με το Ν» (πηγή http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/11/2011&id=326420) οδηγηθήκαμε στη σκέψη της ανάγνωσης  του Δίσκου με τον ίδιο τρόπο στο συμφωνικό και αντίφωνο στην άλφα και βήτα πλευρά.

Μετά και τις εργασίες του 1ου Βιωματικού Εργαστηρίου για το Μέλλον της Κοζάνης το 2040, ευχόμαστε ο Δήμος Κοζάνης να σταθεί αρωγός στις ερευνητικές μας προτάσεις προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα: Γιατί ο Προγονικός Λόγος; Ταυτόχρονα είμαστε αισιόδοξοι ότι το επιστημονικό έργο  του κ. Ι.Θ.Χαμιζίδη θα έχει και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιώντας το μοναδικό εύρημα στον κόσμο  της Πινακίδας του Δισπηλιού,  να λειτουργεί τουριστικά και πολιτισμικά,  ως αντιστάθμισμα στην καταστροφή της οικονομίας της  Βυζαντινής Καστοριάς μετά  τον covid-19 και τον SARS-Cov-2. Η σχέση του θεού με τον άνθρωπο ως μια σχέση σεβασμού και προστασίας του κατοίκου του Λιμναίου Οικισμού «από τους άρπαγες» είναι το παράδειγμα της αιώνιας θεϊκής παρουσίας στην ανθρώπινη συνείδηση.

Εύχομαι καλή επιτυχία και στην επόμενη έκδοση  του Δίσκου της Φαιστού  καλή αρχή και καλή δύναμη στο έργο της επιστημονικής κοινότητας της Διεθνούς Ακαδημίας Προγονικού Λόγου. 

 Με εκτίμηση,

Αναστασία Λ.  Κωνσταντινίδου     

Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος

Τομέας Περιβαλλοντικής Οικονομίας

Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Πολυτεχνική Σχολή

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Skip to content